she never stops learning, does she?
ABORT
Abort betyder att man avbryter en graviditet. Anledningarna till att man inte vill ha barn och väljer att göra en abort kan vara många.
Kanske beror det på att man inte känner sig redo, man kanske tycker att man är för ung, att den som är pappa till barnet inte är den som man vill ha barn med eller att det inte passar in i ens liv som det ser ut just då. Det kan också vara för att man inte kan ta hand om ett barn. Oavsett vilken anledning man har till sitt beslut har man rätt att få göra en abort utan att behöva förklara sig för någon annan. Man har rätt att ändra sig när som helst före själva aborten.
Det finns ingen åldersgräns för att få göra abort.
Innan aborten
Man kan ha många frågor både innan och efter en abort, "Kommer jag att ångra mig?", "Kan jag bli med barn igen om jag gör abort nu?", "Vill jag verkligen göra det här eller gör jag det för någon annan?". Då kan det vara bra att prata med någon. I samband med en abort erbjuds man alltid stöd och hjälp både innan och efter. Även killen kan få prata med någon om han vill det.
Om man gör en abort behöver man inte oroa sig för att inte kunna få barn i framtiden.
Tjejen som bestämmer
Eftersom man är två om att ett barn blir till är det alltid bra att man pratar med varandra om hur man vill göra och fatta beslutet tillsammans. Men om man inte är överens är det alltid tjejen som bestämmer om hon ska göra abort eller inte. Som kille har man ingen rätt att ensam fatta beslutet att tjejen ska göra abort eller behålla barnet.
Om man väljer att göra abort behöver man inte berätta för någon inom sjukvården varför man gör det och ingen har rätt att ifrågasätta skälen till att man vill göra abort. Det står skrivet i abortlagen.
När kan man göra en abort?
Fram till den 18:e graviditetsveckan har man rätt att göra abort utan att behöva berätta för någon varför man vill göra det.
Efter den 18:e graviditetsveckan måste man ha ett tillstånd från Socialstyrelsen för att få göra abort. Ett sånt tillstånd får man bara om det finns särskilda skäl till aborten. Exempel på det kan vara att man är väldigt ung, har problem med alkohol eller droger, har blivit våldtagen eller att fostret har någon allvarlig skada eller missbildning.
Efter den 22:a graviditetsveckan får man inte göra abort längre. Anledningen till det är att barnet då kan överleva utanför mammans kropp.
Var gör man en abort?
Om man vet att man är gravid och funderar på att göra en abort kan man vända sig till en ungdomsmottagning. Man kan också gå till en vårdcentral eller gynekolog. De kan hjälpa en att ta kontakt med en abortmottagning på ett sjukhus. Det är där själva aborten görs. Man kan också ringa direkt till en abortmottagning och boka tid. Om man vet att man vill göra abort kan det vara bra att boka en tid så snart som möjligt eftersom det ibland kan vara väntetider på vissa mottagningar. Ju tidigare man gör aborten desto större möjlighet finns det också att välja abortmetod.
Hur går en abort till?
Abort kan göras på flera olika sätt. Vilket sätt den görs på beror på hur långt in i graviditeten man har kommit. Fram till vecka nio kan man själv välja metod. För att ta reda på vilken graviditetsvecka man är i utgår man från senaste mensens första dag. Man räknar alltså inte från själva befruktningstillfället. När man blir gravid är man alltså redan i tredje veckan.
Fram till vecka nio
Fram till vecka nio kan man göra abort med hjälp av läkemedel. Det kallas för medicinsk abort. Då får man en tablett på abortmottagningen, den kallas ibland för abortpiller. Det är inte samma sak som akut-p-piller. Efter att man tagit tabletten får man gå hem. Två dagar senare ska man komma tillbaka till mottagningen för att få ett nytt läkemedel, antingen som tablett som man sväljer eller som man för upp i slidan. Efter några timmar börjar man blöda, det är då som fostret stöts ut. Det kan göra ont. I så fall får man smärtlindring. Man får åka hem samma dag.
Det går också att slutföra aborten hemma, en så kallad hemabort. Då får man gå hem efter att man tagit det andra läkemedlet. För att få gör en hemabort måste man vara minst 18 år och ha någon vuxen hos sig.
Några veckor efter aborten gör man ett återbesök hos en gynekolog eller barnmorska för att kontrollera att det inte finns några rester av till exempel moderkakan, kvar i livmodern. Om det skulle göra det måste en så kallad skrapning göras. Då sugs eller skrapas de delar som är kvar försiktigt bort. Under tiden är man bedövad.
Fram till vecka 12 eller 13
Fram till vecka 12 eller 13 kan man göra abort med hjälp av en mindre operation. Det kallas för kirurgisk abort. Under själva operationen är man oftast sövd. Läkaren för in ett instrument i livmodern. Instrumentet är kopplat till en sug. Försiktigt sugs foster och moderkaka ut ur livmodern. Själva aborten tar allt som allt ungefär 20 minuter. Efter aborten får man stanna kvar på mottagningen i några timmar för att vila. Några veckor efter aborten får man ibland göra ett återbesök.
Efter vecka 13 och fram till vecka 18
Efter vecka 13 måste aborten göras i två steg. Då får man först läkemedel. Två dagar senare kommer man tillbaka till mottagningen och får nya läkemedel som sätter igång livmoderns sammandragningar så att fostret så småningom stöts ut. Det liknar en vanlig förlossning eftersom man får värkar och det gör ont på samma sätt som när man föder barn. Det kan ta från sex timmar upp till två dygn. Under tiden är man inlagd på sjukhus. När aborten är klar undersöker läkaren livmodern. Om rester av moderkakan finns kvar kan en skrapning av livmodern behöva göras. Några veckor efter aborten får man ibland göra ett återbesök.
Efter vecka 18 och fram till vecka 22
Efter vecka 18 får man bara göra abort om det finns särskilda skäl till aborten. Aborten görs då på samma sätt som mellan vecka 13 och 18.
Efter vecka 22
Efter vecka 22 får man inte längre göra abort. Det beror på att barnet då kan överleva utanför mammans kropp.
Efter aborten
Dagarna efter en abort är det bra att vila. Under de första dagarna och upp till en dryg vecka kan man ha ont, ungefär som mensvärk. Veckorna efter aborten brukar man blöda ungefär som när man har mens eller kanske lite mer. Hur länge man blöder skiljer sig från person till person och beror bland annat på vilken typ av abort man har gått igenom. Så länge man blöder ska man inte ha sex, använda tampong eller bada eftersom man då kan få en infektion. Efter ungefär fyra till sex veckor brukar mensen komma tillbaka.
Efter en abort kan vissa kan känna sig lättade medan andra kan känna sig nedstämda och ledsna. Man kan få ångest, skuldkänslor och problem att sova. Ofta växlar känslorna och funderingarna med tiden och ibland kommer de först långt efter aborten. Det är aldrig för sent att prata om vad man känner. Det gäller inte bara tjejen som gjort abort utan även killen som kanske skulle ha blivit pappa. Om man mår dåligt eller funderar mycket är det bra att prata med någon. Det kan man göra på mottagningen där aborten gjordes eller till exempel på en ungdomsmottagning.
hm, good stuff. Kom ihåg det girls, en dryg kvart med gummi är bättre än veckoperioder av ångest och mens-ish pain.